Solblekt altandäck

 
I våras spenderade jag några dagar med att skrubba rent våra altandäck (ja vi har två) från döda trädfibrer och härliga gröna och svarta färger. Det var rätt slitigt och tre olika steg. Mellan de olika stegen skulle altanen torka så det tog typ tre veckor att genomföra eftersom jag inte ville offra vardagskvällarna med familjen.
 
1.först behandalade jag ytan med ett medel som skulle ta bort svarta prickar och hjälpa till att minska återfallet. Det medlet sprutade jag på med en tryckluftsspruta och så fick det verka i över ett dygn. Dagen efter fick jag gå med en borste och gnugga bort så mycket som möjligt av smutsen/möglet. 
2. När träddäcket torkat helt från den behandlingen (alltså helgen efter) var dags för behanling nummer två. Ett slags tvättmedel som luckrade upp det döda träet, tror jag. Även det medlet sprutades på med hjälp av en tryckluftsspruta. Detta sprutade jag på över ungefär en kvadratmeter i taget, lät det verka i någon minut och sen var det skubbdags. Jag använde en stålborste, typ. Den som färgaffären sa att jag skulle köpa ;)
3. När altanen var ren - så ren jag orkade få den - var det dags för sista steget. Ett medel som skulle få altanen att bli silvrig/blekt grå. Ni vet, se riktigt gammal ut. Det medlet målades på med en stor pensel. 
 
Det var så värt allt hårt slit - kolla på skillnaden! Tyvärr har jag ingen bra bild på hur de såg ut före tvätten, tyckte nog att altandäcken var pinsamt  smutsiga 🙈
  
Det har blivit väldigt blekt under denna soliga sommar 😃 man kan ju se väldigt tydligt vart mattan har legat, kan ju säga att jag ångrar användandet av mattan såhär i efterhand 😂 men även området under mattan är lite mer blekt än det var efter tvätten 😊 de mörka "fläckarna" är vatten (vi vände soffan uppochner innan vi bar in den på den inglasade altanen). 
Altanen med "badtunnan", det här däcket har hittills använts mest för förvaring av barnens leksaker 😅 förhoppningsvis kommer vi använda den mer nästa år när den inte kommer vara skuggad av lekstugan längre 😃
Även detta däck har blivit ljusare 😊 inte lika mycket - antar att det beror på att det varit mer skugga här. Delen närmast garaget, som bara får kvällssol på sig har blekts minst.

Alla medel som jag använde ska enligt försäljaren och innehållsförteckningen på flaskorna vara skonsamma för miljön så jag hoppas att det är sant. Det var rätt dyrt, runt 2500 för allt tror jag. Men som sagt - det var så värt både kostnaden och tiden jag la ner! Det bästa är att jag inte ska behöva göra om det igen på fem år :) däcken kan behöva en liten tvätt med det första medlet - för att få bort ytlig smuts men i övrigt ska däcken fortsätta att bli silvrigare i några år till!